Mitä laulua sinun äitisi lauloi sinulle kun olit pieni? Vai kuuntelitteko satukirjoja ja kasetteja? Kehtolaulut ovat säilyneet suullisena perintönä sukupolvesta toiseen, mutta nyt tämä vanha kansanperinteemme on hiljalleen häviämässä television ja äänitteiden myötä.

Kehtolaulut ovat perinne, joka löytyy lähes joka kulttuurista. Kehtolauluja lauletaan ja opitaan usein muistinvaraisesti, ne johdattelevat meidät lapsuuden maisemiin, kuuhujen metsiin ja tarinoiden laaksoihin. Luonto on ollut aina osallisena varhaisimmissa lauluissamme. Nurmilintu, kaunis kanervankukka, helerväinen heinänkukka. Lapsen hellittelynimiä oli lukemattomia.

Kehtolaulut sikisivät sanattomina melodioina kuin joiku, hyräilystä ja yksinkertaisista tavuista kuten aa, aa ja tuu, tuu laulut kasvoivat vähitellen runoiksi, kertomuksiksi päivän tapahtumista tai mielessä pyörivistä asioista.

Kehtolauluina voitiin laulaa lähes mitä tahansa. Samalla melodialla voitiin kertoa tarinoita, rauhoittaa nukkujaa, lohduttaa surijaa. Sävel muuntui usein laulajan mielialan ja tunnelman mukaan. Usein myös laulajan elämäntilanne muokkasi kehtolauluja. Luontolaulussa kehtolaulut ovatkin Elämän lauluja.

Ihmiselle kokemus omista rajoista ja niiden hallinnasta on tärkeä. Luonnossa meillä on mahdollisuus kokea rajaton yhteys ympäröivään maailmaan ilman että tuntisimme pirstaloituvamme tai hajoavamme.

 

Ensimmäiset äänet, joita kohdussa kuulemme ovat äitimme äänet. Äidin laulu ja musiikin kuuntelu muokkaavat äänimaisemaamme jo ennen syntymäämme ja vastasyntynyt tunnistaa tutut sävelet. Musiikki koskettaa meitä syvempääkin syvemmältä. Kehtolaulujen arvo onkin mittaamaton lapsen kehitykselle. Tutkimusten mukaan laulaminen vahvistaa äidin ja lapsen suhdetta, vaikuttaa lapsen aivojen kehitykseen ja auttaa kielellisten ja hahmotusten kehittymisessä.

Kehtolaulu rauhoittaa lapsen lisäksi myös äidin. Se suo laulajalleen lepohetken ja kanavan purkaa ajatuksiaan, huoliaan ja toiveitaan arjen keskellä.

Elämäni laulu

Luontolaulu tarjoaa niin kehtolaulukursseja kuin kehtolaulutraditioon pohjaavia Elämäni laulu – kurssejakin. Tuutulaulun laulajan näyttämönä on perinteisesti ollut tuttu turvallinen ympäristö ja yleisönä lapsi ja perhe. Myös Luontolaulun kurssit ovat yksilöllisiä, intiimejä tapaamisia, joissa jokainen osanottaja tulee kuulluksi.

Molemmilla kursseilla kulku on sama, tapaamme ensimmäisellä kerralla koko ryhmän kanssa, keskustelemme ja kokoamme ajatuksiamme tarinoiksi, sitten muutamalla kerralla pienryhmissä, jolloin kokoamme kertomukset lauluiksi ja tallennamme ne. Viimeisellä kerralla kuuntelemme laulut yhdessä ja Elämäni laulu – kurssilla vielä lopuksi harjoittelemme ja esitämme ne joko itse tai vetäjän esittämänä tutulle yleisölle.

Kenelle

Kehtolaulu tai Elämäni laulu – kurssit eivät edellytä aiempaa musiikillista kokemusta. Kursseilla on mukana ammattimuusikko, joka auttaa sävellysten toteuttamisessa.

Kehtolaulukurssit sopivat kenelle vain kiinnostuneille, järjestämme erikseen kursseja odottaville ja nuorille sekä vanhemmille äideille. Elämäni laulu – kurssit sopivat myös kenelle vain kiinnostuneelle, järjestämme erikseen kursseja mm. ikääntyneille ja omaishoitajille.

Ota yhteyttä

Kysy lisää tai pyydä kurssiehdotus ryhmällesi.