Luonto tulee meille läheiseksi tarinoiden kautta. Kun kerromme, kirjoitamme, maalaamme, soitamme tai sävellämme luonnosta, tunnemme tulevamme osaksi luontoa, luonto ikäänkuin jatkuu meissä ja työssämme.

Esi-isämme jotka meitä ennen kuulivat luonnon äänet, toivat ne mukaan taiteeseensa. Vanhojen laulujen, joikujen ja muiden äänitraditioidemme avulla voimme tavoittaa luonnosta paikkojen ja aikojen ominaisuuksia, jotka muuten voisivat jäädä meiltä huomaamatta. Luonto avautuu meille lauluissa.

Luonnon inspiroimia tarinoita on esitetty jo tuhansia vuosia laulaen, soittaen ja tanssien. Kun pysähdymme kuuntelemaan näitä tarinoita kuulemme luonnon niinkuin se on kuultu satoja, ellei tuhansia vuosia meitä ennen.

Ja kun itse kerromme omaa tarinaamme luonnosta, laulamme, soitamme tai luomme omia kertomuksiamme, tulee luonto meille läheiseksi osaksi elämäämme, voimavaraksi ja inspiraation lähteeksi, josta voimme ammentaa virtaa päivästä toiseen.

– Lainaus kirjasta ”Luonnon aika”: Sanni Orasmaa & Metsäkustannus 2018.

Luontolaulua kalliolla

Ennen vanhaan uskottiin, että musiikin lahjan saadakseen tuli käydä tervehtimässä haltijaa tämän asuinpaikalla, kalliolla tai lammen rannalla. Kuva: Martti Heikkilä

 

Meillä kaikilla on ääni, joka soi. Emmehän pysy paikallaankaan vain siksi, ettemme osaisi liikkua kauniisti. Ei liike edellytä tanssitaitoa. Miksi laulaminen sitten edellyttäisi synnynnäistä lahjakkuutta tai perusteellista musiikillista koulutusta?

Ennen vanhaan uskottiin, että musiikin taitajat olivat saaneet taitonsa haltijoilta ja tontuilta. Nykytutkimus tunnistaa harjoittelun, innostuksen ja oppimisen voiman.

Laulaa voi kuka vaan, missä vaan, milloin vaan. Laulamalla vahvistamme omaa kulttuurista olemistamme ja ennenkaikkea voimme paremmin. Luonnossa mieli rauhoittuu ja kehon tuntemukset vahvistuvat, samalla laulu ja äänikin kehollistuvat ja johdattavat arkeen virtaa, joka meissä jokaisessa on jo sisään rakennettuna.

Luonnossa on helppo unelmoida. Lintuparvea seuratessa ajatukset vaeltavat ja mieli irtautuu arjesta. Kuva: Sanni Orasmaa

Kaiku – sielun soiva peili

Luonnon akustiikka tarjoaa mitä oivimman mahdollisuuden nauttia luonnossa laulamisen virkistävästä ja rentouttavasta vaikutuksesta.

Erityisesti metsäaukiot, jyrkänteet ja kalliorannat innostavat kokeilemaan ääntä ja äänen kantavuutta luonnossa, mutta kaiun voi löytää mitä yllättävimmästä paikasta. Talvisen järven jääkin saattaa antaa laulajalle mitä mahtavimman kaikukokemuksen.

Kaiku luonnossa vahvistaa ääntä ja olemista, oman äänen kuuleminen kauniina ja kirkkaana ja ääniaaltojen väreilyn tunteminen vartalossa ovat sielua nostattava ja mieltä ylentävä kokemus laulajalle. Vertaan kaiun kuulemista usein voimauttavan valokuvan kokemukseen. Minun ääneni. Noin kaunis. Noin kantava. Noin elävä. Minäkin soin.

Kumpareiset metsät tarjoavat usein hyviä kaikupaikkoja. Kuva: Sanni Orasmaa

Hyvinvointia äänestä

Laulaessa kehostamme tulee värähtelevä instrumentti. Kudoksiemme ominaistaajuudet alkavat värähdellä äänen vaikutuksesta ja verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuvat. Kehomme soi. Voit tuntea äänen värähtelyn kehossa kun suljet silmäsi, asetat kätesi rintakehän päälle ja uloshengityksellä päästät pitkän aaa-äänen. Tunnet, kuinka keho hennosti väräjää kätesi alla.

Hyräily nostattaa mielikuvia, jotka yhdistävät kehon, mielen ja sielun. Ajatukset vaeltavat omille teilleen. Verenpaineemme laskeutuu ja pulssi rauhoittuu. Parasympaattinen hermostomme aktivoituu ja sydämen syke alkaa myötäillä kehomme tuntemuksia tasaisen stressin nostattaman pulssin sijaan.

Laulu auttaa meitä tunnistamaan omia tunteitamme ja ilmaisemaan niitä. Laulamalla voimme kanavoida huolia ja murheita, iloja ja suruja, olla olemassa itsellemme ja muille. Se on luonnollinen, ikivanha ilmaisun muoto.

Hyräily väreilee meissä niinkuin vedenpinta iltatuulessa. Kuva: Sanni Orasmaa


Luontolaulun kursseilla opitaan kehon ja äänen tasapainoa, tutkitaan resonanssin kokemusta omassa kehossa ja luonnossa ja hengitellään huojuvien honkien tahtiin. Nämä mekanismit tuovat paitsi hyvää oloa ja rentoutumista hetkeen myös työkaluja arkiseen vuorovaikutukseen. Luontoa jokaiseen päivään.


Luontolaulu on rekisteröity tuotemerkki.

 

Tulevia tapahtumia

huhtikuu 2018
toukokuu 2018
elokuu 2018
Yhtään tapahtumaa ei löytynyt!