Mitä laulua äitisi lauloi sinulle kun olit pieni? Ääni on silta, yhteys varhaislapsuuteen. Ensimmäiset äänet kuulemme jo ennen syntymäämme. Syntymätönkin vauva reagoi äidin ääneen ja liikkeeseen. 

 

Kehtolaulut johdattavat lapsuuden maisemiin

Kehtolaulut johdattelevat meidät lapsuuden maisemiin, kuuhujen metsiin ja tarinoiden laaksoihin. Luonto on ollut aina osallisena varhaisimmissa lauluissamme. Nurmilintu, kaunis kanervankukka, helerväinen heinänkukka... Lapsen hellittelynimiä oli lukemattomia. Kehtolaulut sikisivät sanattomina melodioina kuin joiku, hyräilystä ja yksinkertaisista tavuista kuten aa, aa ja tuu, tuu sävelet kasvoivat vähitellen lauluiksi. Samalla melodialla voitiin laulaa mitä erinäisimpiä tekstejä, kertoa tarinoita, rauhoittaa nukkujaa, lohduttaa surijaa. Sävel muuntui usein laulajan mielialan ja tunnelman mukaan. Usein myös laulajan elämäntilanne muokkasi kehtolauluja. Kehtolaulut ovat säilyneet suullisena perintönä sukupolvesta toiseen, mutta nyt tämä vanha kansanperinteemme on hiljalleen häviämässä äänisatukirjojen ja muiden äänitteiden myötä.

 

Lava on vapaa

Lasta tuudittaessa lava on ollut vapaa. Kuulijoina on saattanut olla lapsen lisäksi perheenjäseniä tai sukulaisia, kehtolauluja on laulettu intiimeissä tilanteissa ja tuudittamiseen on voitu käyttää mitä tahansa laulua tai runoa, usein tilanteessa syntynyttä. Kehtolaulut muuntuivat laulajansa mukaan ja periytyivät sukupolvelta toiselle. (Lähde: Suomalainen kehtolaulu / Katri Maasalo)

 

Nuku, nuku nukeroinen
Pane maata mansikkainen.
Lintu tuopi liinaharjan
Kosken lintu korvatyynyn
Pääsky päivänpä lämpimän
Käkipä suven sanoman

(Salo 1842)

 

KEHTOLAULUPAJASSA LÖYDÄT OMAN LAULUSI

Kehtolaulupajaan ovat tervetulleita niin äidit kuin lapsetkin. Järjestämme myös ainoastaan aikuisille tarkoitettuja pajoja, kehtolaulujahan voi luoda ja laulaa kuka vain. Ensimmäisellä kerralla opimme vanhoja suomen kansan kehtolauluja, keskustelemme ja kirjoitamme, seuraavilla kerroilla kokoamme tekstit lauluiksi. Viimeisellä kerralla kuuntelemme kehtolaulut yhdessä ja halutessamme esitämme ne joko itse tai vetäjän esittämänä tutulle yleisölle.

 

Tulevia Kehtolaulupajoja

Ota yhteyttä niin suunnitellaan yksi tai useampi Kehtolaulupaja juuri sinun ryhmällesi / instituutiollesi!

Nimi *
Nimi