Olen Sanni - SoundByNature Oy:n perustaja, Luontolaulun ja Luontolähtöisen valmennuksen kehittäjä. Matkani on vienyt New Yorkin klubeilta pohjoisimpaan Inariin. Olen pohjimmiltani luontoa rakastava pelimanni, musiikista iloa ja voimaa ammentava esiintyjä, pedagogi ja valmentaja, joka nauttii kun saa jakaa kokemaansa ja oppimaansa eteenpäin.

Vuonna 2016 päätin keskittyä siihen, mistä eniten saan iloa: luontoon, improvisaatioon, luovaan äänenkäyttöön ja yhdessäoloon. Syntyi SoundByNature, luontolähtöisen esiintymisvalmennuksen kotipesä. Tuomme nyt luontoa lähemmäksi arkea niin esiintyjille kuin kenelle tahansa, joka haluaa inspiroitua äänen ja ilmaisun parissa positiivisella otteella, kokemuksellisen tekemisen kautta. Syksyllä 2017 SoundByNature laajeni vielä Luontolaululla, joka houkuttelee laulamaan nekin, jotka laulamisen jo luulivat iäksi jääneen.

la%CC%88nsiva%CC%88yla%CC%88_31.10.2018.jpg

Länsiväylä - lehti

Haastattelu

Eeva_luontolaulu.jpg

Eeva - lehti

Artikkeli

aarre1.jpg

Aarre - lehti

Haastattelu

fullsizeoutput_2d81.jpg

Kymmenen uutiset

Haastattelu

ekoelo1.jpg

Ekoelo - lehti

Haastattelu

fullsizeoutput_2d85.jpeg

Huomenta Suomi

Haastattelu

Minä ja ääni

Olen piirilaulajien ja pelimannien jälkeläinen, musiikki juurtui elämääni jo varhain. 10-vuotiaaksi ehtiessä laulusta oli muodostunut minulle tärkein avain itseilmaisuun. Niinkuin moni nuori tänä päivänä, myös minä tunsin itseni usein ulkopuoliseksi. Laulaessa tunsin vapautta. Minun ääneni. Minun soiva maailmani. Laulun kautta tunsin saavani yhteyden itseeni ja muihin, löysin hyvältä tuntuvan heijastuksen, jonka kautta saatoin peilata kokemuksiani. Laulu auttoi minua löytämään oman paikkani. Löysin kanavan olla yhdessä muiden kanssa, silti säilyttäen yhteyden omiin tuntemuksiini.

Ääni on suora kanava tunteisiin ja joskus noiden tunteiden kohtaaminen on tuntunut ylitsevuotavalta. Samalla laulu on kuitenkin antanut keinon itsesäätelyyn. Äänen avulla olen tunnekuohunkin keskellä palannut hengityksen rytmiin, päässyt kosketuksiin kehon tuntemusten kanssa ja löytänyt samalla läsnäolon taidon, syventänyt yhteyttä itseeni ja muihin.

Kun löydämme oman kanavamme olla läsnä kehossamme ja äänessämme voimme rauhoittua kuuntelemaan sekä itseämme että ympäristöämme. Voimme olla omien tunteiden ja ajatusten kanssa tai jakaa ne keskusteluissa ja kohtaamisissa menettämättä kokemusta itsestämme, säilyttäen luonnon rauhan. Ja kun äänemme resonoi luonnossa, värähtelee yhdessä ympäristön ja muiden ihmisten kanssa, emme ehkä enää tunne oloamme niin irralliseksi. Laulun kautta voimme löytää läheisyyden ja turvallisuuden tunteen, oman paikkamme luonnossa ja maailmassa.

Muutama sana valmennuksesta

Laulamiseen ja laulunopiskeluun on perinteisesti yhdistetty ääni-ideaalit ja tyylinmukaisuus. Lähestymme laulamista usein kuulon kautta ja saamme äänestämmekin palautetta sen mukaan miltä kuulostamme, emme sen mukaan mitä tuntemuksia äänemme herättää. Ja kuitenkin kaiken kuulemisen taustalla on tunne: kun kuulen tutun sävelen, herättää se minussa muiston, tunteen, palauttaa mieleen tunnelman.


Katso taivaalla kiertelevää kotkaa. Tunnetko sen siipien voiman? Liitelevän tunteen kehossasi? Kehomme peilaa niin ihmisten kuin luontokappaleidenkin liikkeitÄ. Voimme koskettaa ja tulla kosketetuksi samanaikaisesti.


Ääni on instrumenttina ainutlaatuinen. Sekä kuulemme että tunnemme sen yhtaikaa. Voimme tunnustella kehomme sisäistä maailmaa, hahmottaa kehomme syvätuntoaistin (proprioseptio) tai kehoaistin (interoseptio) avulla. Syvätuntoaistin avulla meillä on tiedostamaton tunne kehon asennosta. Jos suljet silmät ja liikutat varvastasi, tiedät, missä varpaasi on vaikka et katsokaan sitä. Kehoaistin kautta taas havaitsemme elimistön sisäisiä tiloja, esim. sen miltä hengitys tai sydämenlyönnit tuntuvat.

Useimmiten kiinnitämme kuitenkin huomiomme ääneemme ulkoapäin. Keskitymme siihen miltä muille kuulostamme. Kun keskitymme ääneemme kuulon kautta, jää äänen ja äänenmuodostuksen väliin lovi. Kun ulkoinen tavoite motivoi toimimaan, tavoittelemme tietynkuuloista ääntä, hämärtyy reitti omiin tuntemuksiin. Tavallaan jyräämme itsemme matkalla täydelliseen suoritukseen. Ihminen voi elää näin vuosikaudet, itseään ulkoapäin tarkkaillen, erossa kehostaan ja kehon syvistä tuntemuksista.

Luontolähtöinen valmennus kutsuu palaamaan tuntemuksiin kuulokokemuksen takana. Emme treenaa, emme harjoittele, vaan koemme, omaksumme ja kypsyttelemme. Ja samalla opimme.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!


Perinteinen opiskelu

 • Lähtökohtana laulajan instrumentti

 • Olemassa olevien kappaleiden ja traditioiden omaksuminen

 • Tyylinmukaisesti, “oikein” opiskelu

 • Teknisten valmiuksien kehittäminen

 • Esittäminen

 • Harjoittelu

 • Päämäärä

Luontolähtöinen valmennus

 • Lähtökohtana laulaja itse

 • Oman ohjelmiston löytäminen ja luominen

 • Kokemuksesta kumpuava tulkinta ja tyyli

 • Vuorovaikutuksellisten valmiuksien kehittäminen. Tekniikka vuorovaikutuksen tukena

 • Vuorovaikutus

 • Kypsyminen, kasvaminen

 • Prosessi

Taustaa

Monipuolisuudestaan, tulkintavoimastaan ja improvisaatiokyvystään tunnettu laulaja, pedagogi ja taiteiden maisteri Sanni Orasmaa on Suomen ensimmäisiä korkeakoulutettuja Green Care - asiantuntijoita ja äänenkäytön ekspertti 20 vuoden ajalta. Sanni on tehnyt uraa Euroopan lisäksi Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Opettajana hän on toiminut kotimaisten konservatorioiden ja ammattikorkeakoulujen ohella mm. Brooklynin konservatoriossa New Yorkissa 2001-2007 sekä Tampereen yliopistossa teatterityön yliopistolehtorina 2014-2016. Tällä hetkellä Sanni toimii Münchenin Musiikkikorkeakoulun jazzlaulun lehtorina sekä omassa yrityksessään SoundByNature Oy:ssa. Hän valmentaa myös Helsingin kaupunginteatterin näyttelijöitä ja toimii tuntiopettajana Taideyliopiston Sibelius Akatemiassa. Sannin toukokuussa 2018 ilmestynyt kirja Luonnon aika - Rentouttavia hetkiä luonnossa on saatavilla kirjakaupoissa kautta maan. Seuraava kirja Luontolaulu - Minunkin sisälläni soi on tulossa kauppoihin kevään 2019 aikana.

Koulutus

Taiteiden maisteri (Mag. Art.) jazz, pedagogiset opinnot, Hochschule für Musik und Darstellende Kunst, Graz, Austria 05/2000

Korkea-asteen GreenCare-ohjaajakoulutus Helsingin Yliopiston Ruralia-instituutti 05/2016

Musiikkiterapian perusopinnot, Taideyliopisto 11/2018

Useita kansainvälisiä esittävien taiteiden mestarikursseja Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Keskeisimmät luottamustoimet ja ammatilliset jäsenyydet

Finland Center Foundation NY, New York (Hallituksen jäsen 2002-2004)


Finnish Jazz Musicians (hallituksen jäsen 2008-2010)


International Women in Jazz


Association for Contemplative Mind in Higher Education (ACMHE)


European Voice Teachers Association EVTA

Suomen musiikintekijät - The Association of Contemporary Music Composers and Lyricists in Finland (Hallituksen jäsen 2012-2014)


The Finnish Music Foundation MES (Asiantuntijalautakunnan jäsen 2013-2014)


Finnish Music Council (Säätiön hallituksen jäsen 2013-2015)


Music Finland (Ohjausryhmän jäsen 2014-2016.)


Green Care Finland


International Positive Psychology Association (IPPA)


World Society of Motivation Scientists and Professionals


Eduskunnan Arkadia-seura (Hallituksen jäsen 2014-nyk.)

Deutsche Gesangspädagogen (DGP)

Suomen positiivisen psykologian seura

Suomen luontoyrittäjyysverkosto (Hallituksen jäsen 2018-nyk.)

Taiteellinen työ

PROJEKTEJA JA ESIINTYMISIÄ

Panevezys Jazz Festival; Panevezys, Lithuania; 1989

Various performances; Beijing and Chengde, China; 1995

July Jazz Festival; Amherst, MA, USA; 1996 and 1998

Porgy and Bess; Vienna, Austria; 1996

May Festival; Krakow, Poland; 1998 and 1999

July Jazz Festival; Krakow, Poland; 1998, 1999 and 2000

Vawel Jazz Festival; Krakow, Poland; 1999

Various performances; Venice, Italy; 2000 Tour with Nicola Fazzini Group

Stephanien Saal; Graz, Austria; 2000

Kennedy Center; Washington, DC, USA; 2000; Betty Carter’s Jazz Ahead Award Concerts

Pori Jazz Festival; Pori, Finland; 2000 & 2001

Various performances; Sweden; 2001; Tour with Mika Pohjola

Various performances; Kiev, Ukraine; 2002; Tour with Mika Pohjola

Various performances; Greece; 2003; Tour with Lakis Tzimkas Orchestra

Brooklyn Conservatory of Music, NYC, USA 2004; Sketches for Dunbar and Johnson; A concert celebrating the works of writers Paul Laurence Dunbar & James Weldon Johnson; Sanni Orasmaa, Renee Manning, Brad Leali, Benny Russell, Duane Eubanks, Cecil Bridgewater, Earl McIntyre, Terence Conle, Donald Smith, Eric Lemon, Mark Johnson

Knitting Factory, NYC, USA 2004; Charlie Hunter, Bobby Previte, Sanni Orasmaa, DJ Olive

Kirk Nurock’s ”Cross-Species” Works at Tenri Cultural Center, NYC USA 2004; Kirk Nurock, Jay Clayton, Sanni Orasmaa, Art Baron, Dewey (Chinese Crested Dog), Assorted Doves & other creatures

Pori Jazz Festival, 2005, Finland; Sanni Orasmaa & Heikki Sarmanto, Orasmaa’s arrangements on Sarmanto works

American Scandinavian Society Cultural Grant Awards 2005, NYC; ASS awards Sanni Orasmaa a grant based on her outstanding achievement and exceptional talent.

UMO Jazz House, Helsinki, FIN, plus various performances 2005; Tour with Michael Kahr, Ape Anttila & Marko Timonen

Various performances with George Gruntz Orchestra; USA, Germany, Austria; 2006-2007; Magic of a Flute, Jazz Opera; Solo & ensemble parts

Savoy Theatre, Helsinki, Finland, 2006; Concert honoring the life and work of the Russian journalist Anna Politkovskaja

Stadt Theater Fürth, Nürnberg, Germany, 2007; Mayim Mayim! International Dance & Music collaboration; 5 performances, soloist

Various performances with RinneRadio & Pekka Kuusisto, Finland; 2007-2008

Future Music Festival, Muhu Island, Estonia; 2008

RinneRadio, Kesselhaus, Berlin, Germany; 2008

RinneRadio, Tavastia Klubi, Helsinki, Finland; 2008; RinneRadio, Ulla Pirttijärvi

Leichtes Spiel by Botho Strauß, Residenz Theater, Munich, Germany, 2009-2011; Soloist of the orchestra, 26 performances

Munich Philharmonie Hall; Germany; 2009

Württemberg Saal, Stuttgart, Germany; 2009

Pori Jazz Festival, Finland; 2009

Saulkrasti Jazz Festival, Riga, Latvia; 2009

Einhalden Festival; Germany; 2008 & 2012; Gregor & Veit Huebner w/ Sanni Orasmaa, Richie Beirach, Pedro & Joao Moreira and Göran Klinghagen

Alkestis by Raoul Schrott, Residenz Theater, Munich, Germany, 2009-2011; Dieter Dorn, director; Jörgen Rose, staging; Sanni Orasmaa, music; Solo voice, 30 performances

Grand Theatre Luxembourg, Luxemburg; 2010; Drums and Dance, Rituals, Directed by Jean Guillaume Weis; 2 performances, soloist in the orchestra

Théâtre d’Esch, Esch-sur-Alzette, Luxembourg 2010; Drums and Dance, Rituals, Directed by Jean Guillaume Weis; 3 performances, soloist in the orchestra

Culture Hall Fuerth, Nuremberg, Germany; 2010; Lemminkäinen meets Modern Times; Sirius String Quartet (NYC) feat. Sanni Orasmaa, cond. Gregor Huebner; Live recording for the German PBS

Pori Jazz Festival, Finland; 2010; Let’s play Voice! Three day workshop in vocal styles and improvisation at Pori Jazz Kids plus concerts

Central Park Boat House, NYC, NY; 2010

Various performances, Finland; 2010; Poetry of Eino Leino, Sanni Orasmaa w/ Gregor Huebner

Royal Academy of Music, Århus, Denmark; 2010; Leino compositions with orchestra

Viapori Jazz, Helsinki, Finland; 2010; Innanen ja Ellington feat. Sanni Orasmaa. Live recording for the Finnish PBS YLE

Savonlinna Hall, Finland 2011; Big band arrangements on Sanni’s Leino compositions, arranged by Paroni Paakkunainen & Petri Krzywacki among others

Pyhän Laurin Kappeli / St. Lars Chapel, Vantaa, Finland 2011-2012; Valo-Concert series with Innanen, Hohti, Ikonen, Krzywacki, Assefa

Kaukametsän Sali, Kajaani, Finland, 2011; Kajaani Poetry Weeks. Evening of Eino Leino. Solo performance.

Ars Nova, Turku, Finland, 2011; Collaboration with Dance Project ”Wounds of Love” (R.I.P.) Maria Nurmela; Music, movement, art, spoken word; an installation by the fireplace.

Prinzregententheater, Munich, Germany, 2011; Munich Radio Orchestra with Ensemble JUNO, Lothar Hensel (bandoneon) and Sanni Orasmaa (voice), conducted by Norbert Nagel, Live Broadcast by BR

Verkatehdas, Hämeenlinna, Finland, 2011; 21st Century Baroque Trio, Live Broadcast by YLE

Kulttuurisali, Mäntyharju, Finland, 2011; Sanni Orasmaa w/ Peter Lerche

JazzAhead! Bremen, Germany; 2012; Slo Motive, Live Broadcast by BR

Finlands Institutet, Stockholm, Sweden; 2012

Tampere Jazz Happening, Finland; 2012

Mäntyharjun kirkko, Mäntyharju, Finland; 2012; Sanni Orasmaa, Gregor Huebner, Tino Derado

Theater No99, Tallinn plus various performances, Estonia, Finland; 2012; Tour with Slo Motive

Kerava Jazz Festival, Finland; 2013; Orasmaa-Innanen-Ikonen

Korpo Sea Jazz Festival, Finland; 2016; Orasmaa-Kantonen

Savoy Theatre, Finland; Helsinki; 2018; UMO Jazz Orchestra-Innanen-Orasmaa; Live Recording by YLE


LEVYTYKSIÄ

M.A.R.S.: M.A.R.S. (1996) IKACD-006

Boston Promenade: Walking The Big Duck (1997) BPCD4

Himbeerorchester: Tief In der Haut und Hoch In der Luft (1999) 150 761-2

KUG: The Dukebox – A Celebration Of The Music Of E.K. Ellington (1999) KUG 17

Clay Giberson: The Upper Road (2002) Origin 82397

Mika Pohjola: The Music Of Mika Pohjola (2002) Change Records

Lakis Tzimkas: Many Faces (2004)

Mika Pohjola: Scandinavian Yuletide Voices (2004) Change Records

Mika Pohjola, Henrik Lambert, Sanni Orasmaa, Eeppi Ursin: A Lark in a Snowstorm: Celebrating the Music of Toivo Kärki (2005) Change Records

Dave Hopkins: Live from Smith’s (2006) Sea Change Records

RinneRadio: On (2007) Rockadillo

Sanni Orasmaa: Laulun Lapsi (2010) Ursula

Claus Reichstaller: Leichtes Spiel SOUNDTRACK (2011) Conception Records

Gerd Baumann: Sommer In Orange SOUNDTRACK (2011) Roxy Film & Odeon Pictures

SLOMotive: Arrival (2012) Eclipse Music


ELOKUVIA

George Gruntz by Werner Zeindler (2007) Artfilm

Mayim Mayim Film by Jakov Sedlar (2009) Stadttheater Fürth / CroFilm; Documentary of the Mayim Mayim Dance Production

Sommer in Orange (2011) Roxy Film & Odeon Pictures


KIRJOJA

Luonnon aika – Rentouttavia hetkiä luonnossa (2018) Metsäkustannus

Luontolaulu - Minunkin sisälläni soi (2019) Karttakeskus (painossa)